Runningtherapie

Wanneer Runningtherapie?

Runningtherapie is geschikt voor iedereen die op een positieve manier wil werken aan zijn of haar lichamelijk en geestelijk welbevinden. Hardlopen is een goed middel tegen stress, depressie, angst, burnout en andere psychosociale klachten. Runningtherapie kan een goede aanvulling zijn op andere behandelingen zoals gesprekken met een psycholoog of medicatie, maar kan ook onafhankelijk daarvan ingezet worden.

Wat is Runningtherapie?

Bij runningtherapie gaat u volgens een individueel schema het lopen oppakken, hierbij rekening houdend met uw conditie en sportniveau. Uw stemming en zelfvertrouwen worden positief beïnvloed, uw emotionele draagkracht verbetert. Hardlopen heeft ook een gunstig effect op zowel het lichaam (spierspanning neemt af, hartfunctie verbetert) als op cognitieve functies (denken, spreken, creativiteit). Door runningtherapie voel je je beter in je vel zitten, waardoor omgaan met andere mensen ook makkelijker wordt.

Door uw uithoudingsvermogen en lichaamskracht te vergroten, zult u zich lichamelijk en geestelijk fitter gaan voelen. De belangrijkste doelstelling van runningtherapie is om uw stemming en zelfvertrouwen positief te beïnvloeden.
Hardlopen heeft een gunstig effect op lichamelijke processen, zoals uw hormonenhuishouding, hartfunctie en spierspanning. Het helpt om beter te ontspannen en te slapen. Daarnaast heeft runningtherapie een positieve invloed op uw emotionele draagkracht en zelfbeheersing. Hardlopen zorgt voor een ‘lekker gevoel’.

Cognitieve functies als denken, spreken, oriëntatie en creativiteit worden door beweging positief gestimuleerd. En tot slot, door vertrouwelijk om te leren gaan met uw eigen lichaam, stijgt vaak ook het vertrouwen in het omgaan met sociale situaties.

 

Runningtherapie bij Integra

Na een intake, waarin uw persoonlijke doelen en een vragenlijst worden besproken, wordt een individueel loopprogramma opgesteld. Indien nodig wordt er bij blessures en klachten ook lichamelijk onderzoek gedaan.
Afhankelijk van uw wensen en mogelijkheden loopt u 1 of 2 keer per week onder begeleiding van een fysiotherapeut in groepsverband bij Integra. Er wordt gebruik gemaakt van de skeelerbaan en van variërende routes door rustige gebieden van Harlingen. Iedere bijeenkomst bestaat uit warming-up, hardlopen volgens individueel schema en cooling-down. Er is aandacht voor looptechniek, ontspanning en plezier.

Naast het lopen in groepsverband loopt u 1 of 2 keer per week zelf volgens uw persoonlijke loopschema. Aan de hand van een eenvoudig logboek houdt u uw ervaringen bij, waardoor u zich bewuster wordt van de effecten van het hardlopen en uw vorderingen inzichtelijk worden.

Het programma duurt 12 weken, met tweemaal een tussenevaluatie en 1 maand na afloop een evaluatiemoment. Er wordt ter afsluiting een plan van aanpak gemaakt om het hardlopen en verdere sportbeoefening te continueren in het dagelijks leefpatroon.