Dry Needling

Wat is Dry Needling?

Dry Needling is een effectieve behandelvorm bij spierpijnklachten. Dry Needling behoort tot het domein van de fysiotherapeut. Met Dry Needling worden spierverhardingen (‘myofasciale triggerpoints’) ontspannen, door deze aan te prikken met een dunne acupunctuurnaald. Meestal is de verbetering in souplesse, kracht en pijn direct voelbaar.

 

Is Dry Needling acupunctuur?

Bij klassieke acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd in blijven zitten. Er wordt gewerkt vanuit een energetisch concept. De punten op de meridianen worden geselecteerd op basis van o.a. tong en polsdiagnostiek om de energiestroom te kunnen beïnvloeden. Bij Dry Needling worden slechts kortdurend enkele spieren behandeld. We richten de behandeling op spierverhardingen en houden ons niet bezig met een energieconcept, maar wordt de behandeling met Dry Needling verklaard vanuit fysiologie en biochemische processen in de spieren.

 

Wat is een spierverharding en wat voelt u?

Een spierverharding is een hard aanvoelende plek in een spier, die naast een lokale drukpijn, ook vaak pijn op andere plaatsen in het lichaam kan geven. Spierverhardingen worden ook vaak ‘spierknopen’ genoemd.

 

Hoe uiten spierverhardingen zich?

Bij het onderzoek naar de oorzaak van de pijn zien we dat er vaak meerdere spieren bij betrokken kunnen zijn:
– pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling;
– bewegingsbeperkingen en/of stijfheid;
– verminderde kracht bij aanspannen van de spier;
– uitbreiding door pijn ontwijkend gedrag;
– soms ook reacties zoals zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen.
Vaak gaan deze klachten vanzelf weer weg, maar als dit lang blijft hangen kan behandeling wenselijk zijn. De fysiotherapeut zal in dat geval ook onderzoeken of er oorzaken zijn voor deze spierklachten en deze in de behandeling betrekken.

 

Spierverhardingen kunnen ontstaan door bijvoorbeeld:

– een verkeerde beweging of een trauma;
– een langdurige verkeerde (werk)houding;
– langdurige overbelasting als bijvoorbeeld bij nekarmklachten (RSI, CANS);
– specifieke overbelasting bij sport of zwaar werk;
– beschadiging van weefsel bij een meniscusletsel of na een hernia (zelfs jaren later nog);
– langdurige afwezigheid van beweging (gipsverband);
– psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid hebben duidelijke invloed op spierspanning;
– voetafwijkingen of verschillen in beenlengte (bijv. ontstaan na een botbreuk);
– chronische infecties en allergieën;
– slaaptekort.

 

Waar wordt de behandeling op gericht?

De behandeling richt zich met name op die klachten waarbij spieren (vaak al langdurig) gespannen zijn en pijnklachten geven in een meer uitgebreid gebied. Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. Vaak breiden de klachten zich uit, ook langs de wervelkolom. We betrekken vaak ook deze spieren ook in de behandeling.

Daarnaast behandelen fysiotherapeuten, die de opleiding in Amsterdam hebben gevolgd, ook punten die we Dry Needling Area’s noemen. Aangetoond is dat daarmee betere ontspanning wordt bereikt in grotere gebieden en er minder snel hinderlijke na-reacties zijn na de behandeling.

 

Wat doet de fysiotherapeut eerst?

De gespecialiseerde fysiotherapeut zal eerst door een gesprek en onderzoek proberen uw klachten te analyseren. Daarna worden al die spieren onderzocht die deze pijn zouden kunnen veroorzaken. In die spieren wordt gezocht naar spierverhardingen, die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking in een spierstreng.

Hoe voelt de behandeling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks. Als de spierverharding aangeprikt wordt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat gaat zo snel, dat u meestal even schrikt en soms kan dat wat pijnlijk aanvoelen. Drukpuntmassage echter is meestal langduriger en pijnlijker. Na deze schokjes ontspant de spier zich meestal direct. U kunt bewegingen beter uitvoeren en meestal direct zonder de voor u herkenbare pijn. Het kan ook voorkomen dat u het tijdens de behandeling even warmer krijgt, gaat zweten, of soms dat u zich even naar of vermoeid voelt. Dit is niet iets waar u zich zorgen over hoeft te maken, dit verdwijnt snel weer.

 

Wat gebeurt er na de behandeling?

Soms, als er erg veel stijve spieren zijn, voelt u de eerste 2 dagen een zeurderige napijn, de behandeling werkt dan nog even na. Dat verdwijnt ook weer. Onze ervaring is dat de spieren na deze behandeling soepeler zijn geworden en deze spieren makkelijk gebruikt kunnen worden. Het is echter raadzaam de eerste dagen deze spieren niet al te fors te belasten. U krijgt eenvoudige oefeningen voor thuis mee om de verbeterde beweeglijkheid die is ontstaan te handhaven. Het verdere herstel heeft u daarmee zelf in de hand. De resultaten zijn over het algemeen effectiever dan met massage of rekoefeningen. Oefeningen gaan na Dry Needling veel gemakkelijker.

 

Wat zijn de kosten?

Deze methode maakt deel uit van de algehele behandeling fysiotherapie. Indien uw aanvullende verzekering fysiotherapie dekt, dan vallen dus ook de kosten voor een Dry Needling behandeling hieronder. Feico Douma en Tamiko Drost hebben de opleiding voor Dry Needling gevolgd.

Voor meer informatie over dry needling kunt u ook kijken op www.dryneedlingsystems.nl