Manuele therapie

mt

Wanneer naar een manueel therapeut

Veel klachten vinden hun oorsprong in het niet goed bewegen van gewrichten. Manuele therapie kan hier vaak uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn veelal direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker. Ook bij lang bestaande klachten kan manuele therapie goed effect hebben.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

  • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
  • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
  • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
  • duizeligheid bij het bewegen van de nek;
  • kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten;
  • heupklachten;
  • tennisarm.

Manuele therapie zorgt er voor dat uw klachten afnemen of verdwijnen. Oefentherapie is hierbij vaak een belangrijke ondersteuning. Manuele therapie kan ook zeer zinvol zijn als u wilt trainen, maar beperkt wordt in uw bewegen of functioneren. Manuele therapie kan dan de voorwaarden scheppen, om vrij van belemmeringen te kunnen trainen.

 

Wat is manuele therapie

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom.

Het doel van manuele therapie is het beter laten functioneren van de gewrichten. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken. Naast de technieken waarbij soms een knakje in het gewricht hoorbaar is, heeft de manueel therapeut meer mogelijkheden om gewrichten weer beter te laten functioneren.
De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede oefeningen gericht op verbetering van houding en beweging. En ook instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen. Angst voor de manueel therapeut is niet nodig en de behandeling is over het algemeen niet of nauwelijks pijnlijk.

 

Manuele therapie bij Integra

Manuele therapie bij Integra Harlingen bekijkt de mens in zijn totaal. Bij Integra vinden we het belangrijk op zoek te gaan naar de oorzaak en kijken daarom naar uw klachten vanuit meerdere perspectieven. Daarnaast vinden we het van het grootste belang dat u zich op uw gemak voelt. Feico Douma, de manueel therapeut van Integra, is door zijn gespecialiseerde opleiding en ervaring uitstekend in staat om de oorzaak van uw klachten te beoordelen. Hij kan voor iedereen een oplossing op maat voorstellen, die vooraf in alle rust met u besproken wordt. Manuele therapie is bij veel klachten de meest effectieve behandelwijze.

 

Vergoeding van manuele therapie

Een verwijzing voor de manueel therapeut is niet nodig. U kunt wel overleggen met uw huisarts of specialist of manuele therapie in uw geval gewenst is.

Bij de meeste ziektekostenverzekeraars is de vergoeding van de kosten voor het bezoek aan een geregistreerde manueel therapeut, geheel of gedeeltelijk, in het verzekeringspakket opgenomen. De manueel therapeut van Integra staat geregistreerd als erkend manueel therapeut in het Centraal Kwaliteitsregister voor Manuele Therapie bij het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapeuten.