Manuele Lymfedrainage

Wanneer manuele lymfedrainage/oedeemtherapie

Manuele Lymfedrainage/oedeemtherapie is toepasbaar bij zeer veel klachten, al dan niet in combinatie met andere therapievormen. Bij deze klachten is er vaak sprake van vochtophoping, ook spreekt men wel van zwelling of oedeem, soms gepaard gaande met warmte of een ontsteking. Zwelling kan pijn en een beperkt functioneren opleveren. Ook kan manuele lymfedrainage het lichaam helpen te ontspannen of huidproblemen verhelpen.

De manuele lymfedrainage/oedeem therapeut van Integra helpt u graag bij:
• (lymf) oedeem bij mensen met (borst)kanker, mensen die een (borst) kanker operatie hebben ondergaan of mensen met littekens of lymfe oedeem als gevolg van bestraling, chemotherapie;
• zwelling soms gepaard gaande met warmte en ontstekingen na operaties of een ongeval;
• bloeduitstortingen;
• slijtage;
• reuma (ontstekingen);
• spierpijnen en spierletsel;
• klachten aan het zenuwstelsel: zoals M.S., gezichtsverlamming, migraine;
• klachten als gevolg van stress: zoals slapeloosheid, concentratieverlies, constipatie, diarree, hoofdpijn, vruchtbaarheidsproblemen;
• keel-, neus-, en ooraandoeningen;
• huidproblemen: zoals chronische eczeem, acné, littekens;
• longaandoeningen: zoals chronische bronchitis, longemfyseem, astma;
• bloedcirculatiestoornissen: zoals glaucoom, etalageziekte, open wonden;
• orgaanklachten: zoals de lever, de nieren (allergieën), de darmen (ziekte van Crohn).

 

Wat is manuele lymfedrainage/oedeemtherapie

Manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek om vocht af te voeren en het lymfestelsel te stimuleren om ontstekingen te remmen, ook wel oedeemtherapie genoemd. De combinatie zorgt er bijvoorbeeld voor dat een gewrichtsontsteking vermindert, omdat de zwelling en ontsteking tegelijkertijd aangepakt worden. Bij mensen met kanker of die vanwege kanker geopereerd zijn, zijn vaak lymfeknopen en banen in het lichaam beschadigt of verwijderd. Ophopend vocht kan met manuele lymfedrainage afgevoerd worden naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer goed functioneert.

 

Manuele lymfedrainage bij Integra

De manuele lymfedrainage of oedeemtherapeut van Integra neemt uw klacht heel serieus door naar alle factoren te kijken die er een rol in kunnen spelen en vind het heel belangrijk dat u zich bij haar op uw gemak voelt. Naast dat ze de lymfedrainage technieken gebruikt om uw klacht te verhelpen, maakt zij ook gebruik van specifieke oefentherapie, bandages en tape.

De therapeute van Integra werkt nauwgezet samen met andere disciplines, zoals chirurgen, verpleegkundigen en iemand die elastische kousen aanmeet. Zij heeft tevens de opleiding ‘Fysiotherapie bij patiënten met kanker gevolgd’, een belangrijke aanvulling om mensen met of na kanker te begeleiden.

 

Vergoeding manuele lymfedrainage

Een verwijzing voor de manuele lymfedrainage therapeut is niet nodig. U kunt eventueel overleggen met uw huisarts of specialist of manuele lymfedrainagetherapie in uw geval gewenst is. In dat geval kunt u alleen met een gerichte verwijzing van een arts of specialist naar een manuele lymfedrainage therapeut voor onderzoek en/of behandeling.

Bij de meeste ziektekostenverzekeraars is de vergoeding van de kosten voor het bezoek aan een geregistreerde manuele lymfedrainage therapeut, geheel of gedeeltelijk, in het verzekeringspakket opgenomen.

Marjon Douma, de manuele lymfedrainagetherapeut bij Integra, is geregistreerd als erkend manuele lymferdrainagetherapeut in het Centraal Kwaliteitsregister voor Manuele Lymfedrainage bij het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapeuten.

Meer informatie gewenst? Wij staan u graag te woord aan de balie. Ook kunt u bellen of mailen: 0517-431 789 info@integrabeweegt.nl